Tırnak batmasına sebep olan en önemli unsur basıdır. Bu nedenle, dikkat edersek el tırnaklarında değil de neredeyse hep ayak tırnaklarında batma olur. Tırnak batmasının sebeplerinin en başında, ayağımızı sıkacak kadar dar ayakkabılar giymemizdir. Önde gelen ikinci diğer sebep ise tırnakların yanlış kesilmesidir. Tırnaklar yanlış kesildiğinde tırnakların serbest köşelerinde dikensi uzantılar oluşur ve bunlarda batmayı hazırlayan ikinci sebeptir. Böylece tırnakların uçtaki serbest köşeleri iki yanda bulunan tırnak kıvrımlarına batmaya başlar. Batma devam ettikçe de bu bölgede deride ve deri altı dokusunda bir tepkime oluşur. İltihaplı, ağrılı, kırmızıya çalan renkte bir kabarıklık oluşur.
Tırnağın batmasına bu kadar büyük bir tepkime henüz oluşmadıysa tedavisi daha kolay olur. Ayakları günde iki kez ılık suya sokarak, tırnak uçları dışarıya çıkarılmaya çalışılır ve tırnak altına da pamukla destek verilir. Tırnakları batan kişi tırnaklarını yuvarlak değil düz kesmesi gereklidir. Tırnaklar kesilirken kesinlikle yanlardan kesilmemelidir. Bu şekilde bir kesim tırnağın yana daha doğru uzamasına neden olur ve tırnak ete baskı yaparak batma meydana getiri. Bunun dışında tırnağı batan kişiye bol ayakkabı giymesi tavsiye edilir.
Tüm bu önlemlere rağmen ilerlemiş bir batmada tırnak uzman bir doktor tarafından kısmen veya tamamen çıkarılır. Daha sonra tırnak batması sonucunda çevrede gelişen dokuya, koter adı verilen elektrik ile yakma uygulanır.
Aramalar: ayak tırnağında batma, tırnağın ete batması, tırnağın ete doğru büyümesi
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder