Yürürken kayar düşersiniz, merdivenden inerken, tramplenden atlarken, futbol oynarken, bisiklete binerken düşer, çarpar ve bir yerinizi kırarsınız.
Kırığın yerine, cinsine, kanamalı olup olmamasına göre yapılacak ilk yardım da değişir. Ayrı ayrı kırık çeşitlerini ileride incelemek üzere, şimdi herhangi bir kırık olayı karşısında alınması gereken genel tedbirleri sıralayalım:
1. Kanama varsa, önce bunu durdurunuz. Mikrop kapmasını önlemek için yaranın üzerine oksijenli su ile temizledikten sonra gazlı bez koyun ve sıkmadan flasterle tutturunuz. Sıkı sargılar sarmak kırığı zorlar, kırık uçlarının iç tarafta ete saplanmasına yol açabilir.
2. Kol ve bacak gibi kırıklarda kırılan organı düzeltmeye çalışmayınız. Bu, hastanede yapılacak bir iştir. Mümkün olduğu kadar kırılan organın hareket etmemesini sağlayınız. Kırık uçların birbirinden daha çok ayrılmasına yol açacak çekiştirme ve sert hareketlerden kaçınınız. Şekil bozukluğu varsa düzeltmeye kalkışmayınız.
3. Tek bacak kırılmışsa, bir sargı ile bunu öteki bacağa bağlayınız. Kınk kolu bir üçgen bandaj yaparak gövdeye sabitleyiniz. Her iki bacak birden kırıldığı takdirde, bir uygun tahta üzerine sıkmadan, fakat sarkmaya ve harekete engel olacak şekilde bağlayınız, diz boşluğu altına pamuk veya diğer bir malzemeden yumuşak destek yerleştiriniz.
4. Dirsek, diz ve ayak bileği üzerinde veya yakınındaki kırıklarda, bu eklem yerlerinin etrafını yumuşak bir destekle besleyiniz.
5. Hastanızı bir an önce donanımlı bir hastaneye götürerek profesyonel bir sağlık hizmeti almasını sağlayınız.
Aramalar: ayak bileği kırığında ne yapılır? kol kırıklarında ne yapmak gerekir? ayak kırılması için ne yapmalıdır?
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder