Banyo yapmak hem bir temizlik, hem bir dinlenme, zindelik kazanma, hem de bazı hastalıklara karşı bir tedavi aracıdır. Vücut sıcaklığını aşmayacak derecede ısıtılmış su ile banyo yapmak, özellikle sinir yorgunluğundan ileri gelen rahatsızlıkların, isteksizliklerin ortadan kaldırılmasında en iyi tedavi yoludur. Beden ve zihin yorgunluğunun tedavisinde ilaçlardan önce, doğru şekilde yapılan ılık banyoları denemelidir.
Vücut ısısındaki bir su ile banyo yaparken damarlar genişler, tansiyon normale döner, sinir merkezleri uyarılmış olur. Bağırsaklar, böbrekler ve karaciğerin çalışması kolaylaştırılır. Vücutta birikmiş olan bazı zararlı toksik maddeler dışarı atılır. Bütün sinir sisteminde ve organlarda rahatlama, ferahlık, canlılık meydana gelir.
Banyonun bu etkilerini tecrübe ile öğrenmiş oldukları için, eski Yunanistan ve Roma'da hamamlar bir eğlenme ve sevişme yeri haline getirilmişti. O kadar ki, Roma'nın yıkılışını, eğlence alemleri için özel hamamlar yaptırılmış olmasına bağlayan tarihçiler bile vardır.
Evdeki yapabileceğiniz ılık su banyoları gibi, deniz banyolarının da yine sinirleri dinlendirici bir etkisi vardır. Deniz banyolarının bir iyi tarafı da, vücudun güneş ve hava ile temasını sağlamasıdır. Temiz hava, ultraviyole ışınları, kan dolaşımını düzene sokar, kanda alyuvarları ve homoglobini artırır, besin maddelerinden vücudun daha çok yararlanmasını sağlar. İştahı açar, çalışma gücünü çoğaltır, zindelik verir.
Güneş almayan karanlık yerlerde oturanların yüzleri ile, bol güneşli yerlerde oturanların yüzlerini, benizlerini karşılaştırmak, güneş ışınlarının değeri hakkında yeter bir fikir verir. Güneş almayanların cildi ne kadar soluk cansız ve cılız ise, güneşlenenlerin cildi o kadar renkli, canlı ve sağlıklıdır.
Verem gibi bazı hastalıklarda güneş banyosu, başlıbaşına bir tedavi çaresi olarak kullanılmaktadır. Özellikle vücutları iyi gelişemeyen bebeklerde güneş banyosu hem kemikleri güçlendirmek, hem mikropları öldürmek bakımından besin kadar değerlidir.
Aramalar: banyo yapmak dinlendirir mi? banyonun yatıştırıcı etkisi var mı? banyo sinirleri alır mı? banyonun faydaları nelerdir?
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder