Akut apandisit, apendiks adı verilen organın ani olarak iltihaplanması sonucu meydana gelen bir hastalıktır. Apandisit rahatsızlığı toplumda %8 olarak görülmektedir. Her yaşta görülebilen bir rahatsızlıktır fakat bilhassa 20-30 yaşları arasında görülür. Her iki cinste de aynı oranlarda görülmektedir. Kadınlarda veya erkeklerde daha sık rastlanır diye bir durum söz konusu değildir.
Apandisit organı nerededir?
Apendiks organı karının sağ alt bölgesinde, kalın bağırsağın başlangıç kısmında ucu kapalı bir organdır. Görünüm itibariyle bir solucanı andırmaktadır. Uzunluğu yaklaşık 10 cm kadardır ve kalınlığı da 0,5 - 1 cm arasında değişmektedir.
Apandisit organının vücuttaki görevi nedir?
Apandisit organının görevi tam olarak bilinmemekle birlikte bağışıklık sisteminin bir parçası olarak düşünülmektedir.
Akut apandisit nasıl olur?
Tüm mide-bağırsak sisteminde olduğu gibi apandisit organının da iç yüzeyinde mukoza adı verilen bir örtü bulunur. Bu örtü kendine özgü bir salgı üretir. Yine burada kendine özgü mikroorganizmalar bulunur. Apandisitin ağzı tıkandığı zaman, salgı, bu tıkanan bölgede birikir ve mikroplar bu bölgede üremeye başlar. Daha sonra bu tıkanma ve şişmeden ötürü akut apandisit adı verdiğimiz rahatsızlık meydana gelir. Bu şişme tedavi edilmez ve büyümeye devam ederse apendiks patlayabilir ve ölümcül bir tablo ortaya çıkabilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder