Henüz nedeni bilinmeyen sebeplerle, pankreas bezinin içerisindeki adacıklardan salgılanan insülin hormonunun üretimi, bazı insanlarda az olmaktadır. Şeker hastalığı da bu sebeple ortaya çıkmaktadır. Ailesinde şeker hastalığı olanlarda görülme sıklığı artmaktadır.
Kanın içerisinde insülinin olmaması veya az olması, şekerin karaciğer içinde depolanmasını durdurur. Bu sebeple gerek kan da gerek ise dokularda glukoz miktarı artar. Hücrelere yakabileceğinden daha fazla yakıt vermek zarar verir. Bu yanmayı meydana getirecek olan insülin mevcut olmadığı için hücreler şekeri kullanamazlar. Bundan sonra yakıt ihtiyacını karşılamak amacıyla yağı kullanmaya başlarlar. Bu kullanım sırasında da fazlası hücre açısından zararlı olan asit oluşur. Kan içerisindeki fazla şeker böbrek yardımıyla atılır. Bu atılmayı sağlamak için de fazla miktarlarda suya ihtiyaç duyar. Böyle bir durumda su da birlikte kaybolursa hastada susuzluk hissi görülür.
İşte, şeker hastalarının doktora gitmesine sebep olan çok su içme, kilo kaybı ve çok idrara çıkma gibi belirtilerin mekanizması böyledir.
Doktor için diyabetin teşhisi kolaydır. İdrarda şekerin bulunuşu, kanda şeker oranının yükselişi basit metodlarla tesbit edilir. Teşhisin bu kadar kolay olmasına karşılık tedavi oldukça önemlidir. Her insanda eksik olan insülin miktarı değişiktir. Bu miktarın kesinlikle tespiti için hasta belirli bir diyete ve tetkiklere tabi tutulur. İnsülin miktarı yavaş yavaş çoğaltılarak tespit edilir.
Hayvanlardan elde edilen insülinin iğne yolu ile vücuda verilmesi şarttır. Zira bir protein olan insülin midede parçalanır.
Ağızdan verilen ve insülin doğallığında olmayan bazı ilaçlarla diyabet tedavi edilebilmektedir. Fakat bu ilaçların sıkı bir hekim kontrolü altında yapılması şarttır. Ancak günlük ihtiyaç tesbit edildikten sonra hasta kendi kendine tatbik edebilir.
Şeker hastalığının tam bir şekilde tedavi edilebilmesi için hekimle hasta arasında mükemmel bir iş birliğine ihtiyaç vardır.
Vücutta insülin ihtiyacı gıdaların dışında bazı ruhsal sebeplerle de artar.
Aramalar: şeker hastalığı niçin olur? şeker hastalığının nedenleri nelerdir? diyabet neden olur? şeker hastalığı nasıl tedavi edilir?
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder