Hamilelikte Kaç Kilo Alınır? Kaç Kilo Alınmalı? İdeal Gebelik Kilosu
Hamilelik süresince alınması gereken ideal kilo, 10-16 kilo iken anne adayının yetersiz veya gereksiz kilo alması, hastalık ve riskleri beraberinde getiriyor.
Ç.Ü. Tıp Fakültesi Kadın Hast.ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cüneyt Evrüke, anne adaylarından kilo nedeniyle sorun yaşamamaları için hamilelik süresince doğru beslenme ve spor yapma konusunda hassas davranmalarını istedi.
Evrüke, gebeliğin ilk aylarında görülen kilo almanın, ikinci dönem sayılan 12-27′nci haftalar arasında artığını belirterek, ”Hamilelik süresince anne adaylarının, her hafta 500 gram, ayda 2 kilo, toplam olarak da 10-16 kilo alması idealdir” dedi.
Anne adaylarının kilolarını dengeleyemedikleri hallerde bazı hastalık ve risklerin ortaya çıktığını belirten Evrüke, bu durumun vitamin, demir ve kalsiyum içerikli ilaçlarla desteklenerek giderilebileceğini vurguladı.
Fazla kilo almak kadar, yetersiz kilo almanın da sakıncaları bulunduğunu ifade eden Evrüke, şu bilgileri verdi:
”Anne adaylarının kilo artışını düzenleyememesi halinde ödemin artması, tansiyonun yükselmesi yanında şeker hastalığı riski artmaktadır. Fazla kilolar gebelik süresince, eklemlerde ağrı ve gerginlik, nefes darlığı, kasık ve sırt ağrıları, yorgunluk ve isteksizliğe neden olur.
Hamilelikte diyet önerilmez. Özellikle et, süt, yumurta ve yoğurt gibi protein ağırlıklı gıdalar alınmalıdır. Tuz alımı azaltılmalı, meyve ve sebzeye ağırlık verilmelidir.
Şayet anne adayı kilo artışını düzenleyemiyorsa, hastane koşullarında doktor veya diyetisyen gözetiminde kontrol altında tutulmalıdır. Hamilelik dönemi boyunca sigara ve alkol alımından uzak durulmalıdır. Yüzme ve yürüme gibi sporlar hamileliğin son günlerine kadar program içinde yapılmalıdır.”
”KUSMA VE BULANTILAR”
Gebeliğin 12′nci haftaya kadar olan dönemin anne adayları için zor geçtiğini hatırlatan Evrüke, ”sabah hastalığı” olarak bilinen, ancak günün her saati de görülen kusma ve bulantıların önemli şikayetler arasında bulunduğunu kaydetti.
Evrüke, kusma ve bulantıların, anne adayının ilk 2 ay içinde yoğun şekilde gebelik hormonu salgılaması, doğum stresi, ilaçlar ve sindirim zorlukları gibi nedenlerle arttığını ifade ederek, ”Şikayetlerin yoğun şekilde sürmesi halinde anne adayının hastanede müşahade altında tutulmasında yarar vardır” dedi.
(milliyet)
Konuyla ilgili aramalar: hamilelikte kaç kilo alınır , hamilelikte kaç kilo alınmalı , gebelikte kaç kilo alınmalı , ideal kilo , kaç olmalı
Etiketler:
Gebelik - Hamilelik - Doğum
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder