Ağız kokusunun giderilmesinde yapılacak iki temel şey vardır: Birincisi, ağız içinde kokuya neden olan gazların yıkanması; ikincisi ve daha da önemli olanı bu gazların oluşmasına neden olan bakterilerin yok edilmesidir. Yani ağız hijyeninin tam olarak sağlanmasıdır.
Diş fırçalama ve dil temizliği tam süreli yapılmalı (yaklaşık 3 dakika), buna ek olarak alkol içermeyen gargaralar kullanılmalıdır. Alkollü gargaralar ağız kuruluğuna neden olan kokulara uygun ortam oluştururlar.
Ağız kokunuzun olup olmadığını bir-iki küçük yöntemle anlayabilirsiniz. Kokusuz bir diş ipi ya da kürdan ile büyük azı dişlerinizin ara yüzünü diş duvarlarına baskı uygulayarak temizlemeye çalışın. Bu işlemden sonra bir süre bekleyip diş ipini ya da kürdanı koklayın. Yine dilinizi iyice dışarı çıkarıp dil kökünü gazlı bir bez ya da abestan (muayene sırasında kullanılan tahta çubuklar (dil basacağı)) ile sıyırın. Bir süre bekleyip silme işleminde kullandığınız aletleri koklayın. Her iki durumda da koku alıyorsanız, ağız kokusuyla başınız belada diyebiliriz. Bu koku testini, yakınlarınızın suratına hohlayarak yapmanızı tavsiye etmiyoruz.
Ağız Kokusu Tedavisi:
Kısaca maddeleyecek olursak, uzun süren ağız kokunuz varsa ve bir an önce bunu ortadan kaldırmak istiyorsanız:
1. Ağızda tespit edilen çürük, kırık dolgu, dişeti cebi, hatalı protez gibi bütün koku kaynaklarını tedavi ettirin.
2. Günde en az 2 defa yaklaşık 3 dakika etkili bir biçimde dişlerinizi fırçalayın.
3. Dil temizliği konusuna gereken önemi vermelisiniz. Dil temizliği ağız kokusunda çok önemli bir yere sahiptir. Özel dil temizleyicileri ya da diş fırçası kullanılarak mutlaka dilin arka kısımları günde bir kez temizlenmelidir.
4. Çay ve kahve türünden içecekleri mümkün olduğunca az tüketin. Çünkü bunlar ağız ortamındaki ancorop mikrop üremesini artırır.
5. Sigara, alkol ve baharatlı gıdalar kontrollü kullanılmalı, hatta kullanılmamalıdır.
6. Kalan proteinler bakterilerin etkisiyle kokulu gazlara dönüştüğü için süt içtikten ya da süt ürünleri yedikten sonra dişlerinizi mutlaka fırçalayın.
7. Şekerli gıdalar da aynı şekilde bu gazları üretmekte hammadde olarak kullanılır. Bu tür gıdalar alındıktan sonra da günlük fırçalamaya ek olarak ağız hemen temizlenip kalan artıklar ağızdan uzaklaştırılmalıdır.
8. Ağız kuruluğuna neden olduğunu hissettiğiniz bir ilaç kullanıyorsanız doktorunuza danışarak bunu değiştirin, değiştiremiyorsanız yan etkileri için doktorunuzdan durumunuza uygun tavsiyeler alın. Hiçbiri olmuyorsa günde on bardak su içerek ağızda oluşan kuruluğun olumsuz etkilerini azaltmaya çalışın.
9. Şeker içermeyen ksılitol gibi tatlandırıcı içeren sakızlar çiğneyin. Çiğneme tükürük akışınızı uyarır ama şekerli sakız çiğnerseniz durumu daha da kötüleştirirsiniz. Şekersiz sakızlarla gün içerisinde tükürüğünüzün daha fazla üretilmesine yardımcı olursunuz.
Ağız kokusunu gidermekle ilgili başka kaynaklar:
Ağız kokusu biz bayanlar için gerçekten bir kabus gibi. Düşünsenize eşinizle veya flörtünüzle berabersiniz ve yüz yüze konuşuyorsunuz, erkek arkadaşınız bir anda yüzünü çevirmeye başlıyor ya da romantik bir ortamda tam öpüşmek üzeresiniz ki o iğrenç koku partnerinizi sizden bir anda uzaklaştırıyor. İşte ortamın bütün romantikliği ve büyüsü bozuldu. Hiç kimse bir buluşma öncesi bunları düşünmek bile istemez.
Sevgili bayanlar ağzınızın koku yaptığını siz bilemezsiniz. Çünkü size doğal gelebilir. Bunu ancak ağzınızı yakından koklayan bir yani nefesinizi koklayan birisi bilebilir. Ağız kokusunun pek çok nedeni olabilir. Diş çürükleri başta olmak üzere, mide ve karaciğer rahatsızlıkları, bademcik iltihabı gibi rahatsızlıklara bağlı ağız kokusu oluşabileceği gibi soğan sarımsak yenmesi veya sigara içilmesi de ağız kokusuna yol açabilir.
İşte bu istenmeyen kötü nefes kokularından kurtulmak isterseniz öncelikle ağzınızı ve dişlerinizi ferahlatıcı bir diş macunu ile fırçalamalısınız. Piyasa da ağız kokusu giderici pek çok ürün bulunmaktadır, bunlardan temin edebilirsiniz. Yok ben doğal yöntemlerle ağız kokusundan kurtulacağım derseniz, size ağız ve nefes kokusuna iyi gelen ve bu kokuları gideren bazı şifalı bitkiler önerebilirim.
Ağız ve nefes kokusuna iyi gelen en ünlü bitki türü karanfildir. Karanfil bu konuda o kadar ünlüdür ki lokantaların gözdesidir. Lokantalar müşterilerine yemek sonrası ağız kokusunu giderici karanfil ikram ederler. Ağız kokusunu gidermek için soğan ve benzeri gıdalar yendikten sonra bir adet karanfil ağızda çiğnenebilir. Naneli sakız çiğnenirse ağız kokusunu önler. Kötü nefes kokusu için 250 gr. bal,5 gr. çörekotu,5 gr.anason karıştırılıp macun haline getirilip bundan günde bir çorba kaşığı tüketilebilir.
Konuyla ilgili aramalar: ağız kokusunu gidermek , ağız kokusu nasıl giderilir , ağız konusunu ne geçirir , nefes kokusu nasıl giderilir , nefes kokusu nasıl önlenir
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder