Sintigrafi Niçin Yapılır?
Hastaya herhangi bir zarar vermeyen sintigrafi, belirli bir organa radyoaktif maddenin proteinler aracılığıyla ulaşımı ve görüntü alma tekniğidir. Sintigrafi ile damarlarda tıkanma, mide ve bağırsaklardaki kanamalar, kemik yapısı, kan pompalaması, kalp kasılması gibi durumlar görüntülenebilir ve tespit edilebilir.
Sintigrafi, dokularda tutulan radyoaktif maddenin açığa çıkardığı enerji ile ışık oluşması ve bunun fotoğraflanması pratiğine dayanmaktadır. Sintigrafi organlarda meydana gelen şikayetler üzerine şikayetin nedenini öğrenebilmek için uygulanan ve basit bir tekniktir. Sintigrafi tekniği ile organlarda meydana gelen sorunun temeli öğrenilebilinmektedir.
Tiroid, sintigrafinin en çok kullanıldığı organ olmaktadır. Radyoaktif madde tiroid bezinde tutulmak kaydıyla sintigrafi tekniği uygulanır. Damardan şırınga yoluyla verilen izotop, tiroid bezinde ulaşınca iki farklı nodül oluşur, bunlar soğuk ve sıcak nodüllerdir. Soğuk nodüllerin görülmesi anlam olarak yüzde yirmi oranında kanseri işaret ederken, sıcak nodülleri diğer bölgelere göre daha aktif bir durum ortaya çıkarır. Soğuk nodüllerin tespiti ile cerrahi müdahalenin gerekliliği açısından sintigrafi en çok yardımcı olan teknik olmaktadır.
Karaciğer ve Dalak: Sintigrafi, bu iki organın yapısının ve çalışmasının anlaşılması konusunda önemli bir uygulamadır. Ultrason ve bilgisayarlı tomografi bu iki organın yapısı hakkında bilgi vermekte, yalnız çalışması hakkında sintigrafi daha ayrıntılı bilgilerin elde edilmesini sağlamaktadır.
Safra Kesesi: Safranın çalışma şekli akut kolesistitler nedeni ile gözlemi mümkün olmayabilir. Bu açıdan çalışması ile ilgili bilgilerin elde edilmesi için sintigrafi kolaylık sağlamakta, ayrıca fonksiyonları rahatlıkla ölçülmesine yardımcı olmaktadır.
Mide ve Bağırsaklar: Sindirim sisteminde zamanla olabilecek kanamaların şiddetini ve yerini tespit için sintigrafi tekniği başarılı sonuçlar vermektedir.
Böbrekler: Sintigrafi, böbreklerin morfolojik görünümü ve çalışması ile ilgili ölçülerin sağlanmasında uygulanır.
Kemik: Kemik yapıları röntgen sayesinde görülebilinmektedir, fakat sintigrafi ile kemik fonksiyonları ölçümü gerçekleşir.
Akciğer Perfüzyon: Akciğerin hangi bölüm ve bölümlerinde tıkanma olduğunun tespiti sintigrafi ile görülebilinmektedir.
Damarlar: Sintigrafi tekniği ile damarlardaki tıkanma ve genişlemeler tespit edilebilir.
Sintigrafi tekniği ayrıca organ naklinde organın takibi için önemli bir uygulamadır. Organın vücuda uyum sağlayıp sağlamadığı konusunda ölçümleri ile yardımcı olmaktadır.
İlgili aramalar: sintigrafi neden yapılır? sintigrafi ne için yapılır? sintigrafi hangi organlara uygulanır?
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder