Kolon Kanseri

KOLON KANSERİ

Gıdalar, mide ve ince bağırsaklar tarafından sindirime uğradıktan sonra kalın bağırsaklara ulaşım gerçekleştirir. İnce bağırsaklarda su emildikten sonra gıdalarda gaita denilen katı kısım, kolon ve rektum boyunca ilerleme gösterdikten sonra anüs aracılığıyla vücuttan atılır.

Kanser, vücuttaki hücrelerde meydana gelen kontrolsüz değişiklik olup, bedenin değişik bölgelerine yayılma göstermektedir. Bilinen yüzden fazla kanser çeşidi bulunmaktadır. Bedenimizin diğer organları gibi kolonda hücre gruplarından meydana gelmektedir. Hücreler organizmanın kendisine ihtiyaç duyduğu oranda çoğalma göstermektedir. Bu sağlıklı bir işleyişin göstergesidir. Hücreler, bölünüp çoğalma gösterdiğinde ise bir doku kitlesi meydana gelmektedir, bu kitleye tümör ya da ur denilmektedir. Bu tümörler iyi huylu ya da kötü huylu diye adlandırılmaktadır.

Polip, iyi huylu bir tümör olup, kolon veya rektum duvarlarında oluşum gösterebilir. İleri dönemde kansere dönüşme ihtimali gösterebilecek olan polipler çıkarılıp alınmaktadır. Polipin saptanması demek ilerde yeni poliplerin olabileceği anlamına gelmektedir. Burada esas amaç düzenli kontroldür. Diğer yandan habis tümörler ise kanser olarak isimlendirilir, habisler dokulara zarar vermekte, kanserli dokudan ayrılarak kana karışabilmektedir. Dolayısıyla diğer organlara da sıçrama gösterebilecek bu olaya metastaz denilmektedir. Kolon kanseri karaciğer, beyin, böbrek ve mesaneye geçiş yapabilmektedir.

Kanser tedavisinde erken tanının önemli oldukça açıktır, ne kadar erken teşhis edilip tedavi yoluna gidilirse o kadar başarıya ulaşılacak yol kat edilmiş olunmaktadır. Kanser tedavisinde sonucun iyi olması için kanserin yayılmadan önceki müdahalesi önemli bir adım olmaktadır. Düzenli yapılacak check-up ya da elli yaşından sonra gaita gizli kan testi bu hastalığın önüne geçmek için uygun bir tercih olacaktır.

Kolon kanserinin belirtileri arasında; dışkılama alışkanlığında değişiklik, ishal ya da kabızlığın görülmesi, gaitada kan meydana gelmesi, gaitanın siyah bir renkte olması, dışkı çapının incelmesi, gaz ağrıları, kilo kaybı, uzun süreli halsizlik bulunmaktadır.

Doktor müdahalesi ile gereken tedavi planı yapılacağı için hastalık hakkında tüm bilgileri doktorunuzdan rahatlıkla alabilirsiniz. Doktor klinik araştırması yaparak hasta hakkında bilgi toplamaktadır, bu araştırma kanser tedavisinin daha iyi gerçekleşmesi için gereklidir. Kolon kanseri tedavisinde kemoterapi veya radyasyon ışın tedavisi kullanılmaktadır. Yeni tedavi yaklaşımlarından biyolojik tedavi ile çalışmalar yerine getirebilir. Kolon kanserinde cerrahi bilinen en sık kullanım gösteren tedavidir. Hastalığın yerine ve boyutuna göre değişiklik gösteren cerrahi müdahalede genelde bağırsakların bir kısmının alınması şeklinde sonuçlanır.

Kanserin evreleşmesi konusunda bazen kalın bağırsakların tümörlü bölümünde yer alan lenf nodlarını da çıkarmak kanserin ilerlemesi konusunda yardımcı olmaktadır. Patolojik olarak incelenen lenf nodlarında kanser olup olmadığı anlaşılmaktadır. Eğer lenf nodlarına kanser bulaşmış ise bedenin diğer organlarını da sıçrama olasılığı bulunmaktadır, bu da daha fazla tedaviye gereksinim anlamına gelmektedir. Çoğu cerrahi müdahalede kalın bağırsakların tümörlü bölümü çıkardıktan sonra, kalan kısımları birbirine bağlanmaktadır. Anastamoz diye adlandırılan bu işlem yerine getirilemediği takdirde cerrahi müdahale sonucunda kolostomi denilen uygulama yapılmaktadır. Kolostomi ile karın duvarından bağırsağın dışarıya ulaşımını sağlayan bir delik vasıtasıyla dışkının atılmasına olanak vermektedir. Kolostomi geçici olabileceği gibi kalıcı da olabilmektedir. Geçici kolostomide ikinci bir cerrahi müdahale ile bağırsaklar birbirine bağlanmaktadır. Bu bağlanma sonucu hastada bağırsak fonksiyonları normale dönmektedir.

Kemoterapi ile kanser hücreleri öldürülmektedir. Kemoterapi bazen cerrahi müdahalenin uygulanmasından sonra hastalığın yayılmasını engellemek için verilmektedir.

Amerika Birleşik Devletlerinde her yıl yüz elli binden fazla kişi kolon kanseri olduğunu öğrenmektedir. Ülkemizde çok sağlam veri kaynakları olmamasına rağmen bu sayının her yıl otuz bin civarında olduğu tahmin edilmektedir.

İlgili aramalar: kolon kanseri nedir? kolon kanserinin belirtileri nelerdir? kolon kanserinin tedavisi nedir? kolon kanseri nasıl tedavi edilir?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder