Parasentez Nasıl Yapılır?

PARASENTEZ NASIL YAPILIR

Karın zarı boşluğunda bulunan serbest sıvının boşaltılmasına yönelik girişim olarak yapılmakta olan parasentez işlemi, sıvının boşaltılmasının yanı sıra kanın içerisinde en iyi değerlendirme yapılabilecek örneğin alınabilmesine imkan sağlamakta olan bir işlemdir.

Parasentez işlemi genel olarak 15 ila 30 dakika arasında sürebilmekte olan bir cerrahi işlemdir. Ancak bu noktada bazı durumlarda sıvının boşaltılması işlemi daha önceden planlanmış ise parasentez süresi çok daha kısa sürmektedir. Parasentez işlemi, hasta sırt üstü yatar vaziyete getirilerek yapılmaktadır. Steril şartlar içerisinde antiseptik bir madde ile girişin yapılması gerekli olan bölge temizlenmektedir.

Bu noktada göbek ile kalçanın en çıkıntılı bölgesi arasında kalçaya daha yakında olan bir yerden damar yolu açmak amacı ile kullanılmakta olan iğneler vasıtası ile karın zarları arasında giriş yapılmaktadır. Bu işlemde karın içerisinde yer alan kandaki sıvıdan alınan örnek bir mikroskopta incelenmektedir. Daha sonra kültür ve biyokimyasal analiz işlemleri yapılmaktadır. Bu işlem esnasında sıvının çok fazla olduğu anlaşılır ise cerrah tarafından iğnenin ucuna bir hortum takılarak sıvı boşaltılmaktadır.

İlgili aramalar: parasentez nasıl yapılır? parasentez nasıl olur?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder