Mide yanmasının anlık ve uzun süreli tedavisi için pek çok ilaç bulunmaktadır. Bunlardan klasik olarak bilinenler mide asidini nötralize edebilecek evde bulanabilen süt veya sıvı tarzda asit içermeyen içecekler mide yanmasını geçirmek için geçici olarak yardımcı olabilirler. Yine anında etki eden anti-asit özellikli emme pastilleri etkisini hemen göstererek yardımcı olabilir.
Mide yanması için bazı öneriler:
1. Yiyecekleri küçük lokmalar halinde çiğneyin, iyice çiğneyin.
2. Sofradan karnınızı tıkabasa doyurarak kalkmayın.
3. Akşam yemeğini yedikten sonra uyku saatine yakın bir şey yiyip içmeyin. Yemek yedikten en az 3 saat sonra uyuyun.
4. Sağ tarafınıza yatarak uyumayın. Yediğimiz besinler midenin sağından mideye geçiş yaptığı için yeterince hazmedilmeyebilir. Bu da midede yanma hissi oluşturabilir.
5. Alkolden ve sigaradan uzak durun.
6. Çok sıcak ve çok soğuk yiyecek ve içeceklerden uzak durun.
7. Yemeği yiyip üzerine uzanmayın.
8. Yağlı ve baharatlı yiyeceklerden, kafeinli ve asitli içeçeklerden, çikolatadan uzak durun.
9. Çiğ soğan, sarımsak, domates ve meyveler mide asitlerini arttırır.
Mide yanmasına iyi gelen bitkiler:
Muz: Muz mide yanmasına iyi gelen meyvelerin başında gelir. Yemek aralarında yenmesi halinde yanma hissini ortadan kaldırabilir.
Meyankökü: Mideyi koruyucu etkisi vardır.
Kızarmış ekmek: Mide asidini kurutur ve yanmayı önler.
Patates suyu: Patates suyu mide ekşimesi için doğal bir ilaçtır. Bir katı meyve presi kullanarak suyunu sıkın ve havuç suyuyla karıştırıp için.
Ispanak: Haşlanmış ıspanak ya da taze şekilde salataya koyarak yiyin.
Bunların dışında; Baklagiller, Zeytinyağı, Maden Suyu Sodası mide asitlerini azaltarak yanması önler.
Aramalar: mide yanmasına iyi gelen sebzeler, mide yanmasını geçiren meyveler
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder