Hamileliğin 8. ayı gebeliğin 28 ile 32. haftaları arasına denk gelen zamandır. Bu haftalarda anne adayı için en önemli gelişmeler doğum yaklaştığı için nasıl yani hangi teknikle doğum yapılacağı belirginleşir ve yine bu dönemde erken doğum olup olmayacağı kaygıları yaşanır. Çalışanlar için verilen doğum öncesi izni de yine bu dönemde başlar. Tam olarak 32. haftada başlar. İkiz gebelik durumunda ise 2 hafta önce başlamaktadır. Bazı kişilerde acaba doğum iznimi kullansam mı yoksa çalışmaya devam etsem mi gibi bir düşünce oluşabilir. Bu konuda uzmanların önerisi bu iznin kullanılması gerektiği yönündedir. Çünkü bebek anne karnında iken de bakıma muhtaçtır. Bu dönemi çalışıp yorularak geçirmek yerine istirahat edip dinlenmek daha mantıklıdır. Tabi buna her anne adayının kendisi karar verebilir.
Bu dönemde bebeğin hareketlerinin dikkatle takip edilmesi gerekir. Bebeğin hareketleri bazen çok sık olurken bazen yavaşlayabilir. Bu yavaşlamadan sonra bebek hareketleri yeniden düzene girerse endişelenecek bir durum yoktur. Solunum organlarımız akciğerler yavaş yavaş olgunlaşmaya başlar. Çünkü doğum yaklaşmaktadır ve bebeğin doğuma hazır olması gerekir. Gözler bu dönemde görmeye başlar. Dışarıdan gelen ve rahim içine ulaşan az miktarda ışığı seçebilmektedirler. Beş duyu organının gelişimi 32 haftada tamamlanmış oluyor. Miadında(zamanında, 40 haftalık) doğmuş bir bebeğin duyu organlarından farksızdır. 32. haftada doğum bir bebek ile miadında doğmuş bir bebek arasındaki fark 40 haftalık bebeğin akciğer ve beyin oluşumu tamamlanmıştır fakat 32 haftalık bir bebekte akciğer ve beyin tam olgunlaşmamıştır. Bu dönemde tüm organlar çalışır bir vaziyettedir ve doğum için yeterince hazır olmayı beklemektedirler.
Aramalar: hamileliğin 8. ayında anne karnında bebeğin durumu nedir, hamileliğin 8. ayında anne karnındaki bebek ne durumdadır, gebeliğin 8. ayı, hamileliğin 32. haftası
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder