Kürtaja yasal açıdan hamileliğin 10'uncu haftasına kadar izin verilmektedirr. Yani 10. haftaya, 2,5 aylığa kadar, 3 aylığa kadar yapılabiliyor. Yasal sınırı budur. Fakat yasaları bir kenara bıraktığımızda tıbbi açıdan bebeğin aşağıdan yani vajinadan çıkarılabileceği döneme kadar yapılması mümkündür.
Bebekte olan bir anormallik gibi bir zorunluluk halinde kürtaj mutlak suretle yapılması gerekli olabilir. Böyle anormal bir durumda annenin hayatı ve sağlığını tehdit eden bir durum ortaya çıktığı için kürtaj yapmak mecburdur. Bu durumda 10. haftadan başlayarak 15'inci haftalara kadar kürtaj yapılabilmektedir.
Daha sonraki dönemde yine bebekte bir anormallik, annede olan herhangi bir problem ya da başka benzer bir durumda eğer bebeği çıkarmak gerekiyorsa, o durumda da vajinal doğum metodunu kullanmak gerekmektedir.
Kürtajın 15. Haftadan sonra yapılması büyük tehlike arz eder. Cenin 14. ve 15'inci haftadan sonra artık kürtaja elverişli durumda değildir. Bu dönemde kürtaj yapılmamasının sebebi bebeğin bedensel açıdan iyice gelişmesi, kemiklerinin gelişmesi nedeniyle aşağıdan yani vajinadan parçalayarak çıkarılması zorlaşır ve komplikasyon ihtimalini yükseliyor. Bunun dışında gebeliğin ilerlemesiyle rahim de büyüdüğü için rahim duvarları da iyice incelmektedir.
Hamilelik döneminde rahim çok yumuşak olduğundan kürtaj işlemini yaparken rahmi delmek çok daha kolaydır. Dolayısıyla ilerleyen dönemlerde kürtaj yöntemini kullanmamak yerinde bir hareket olacaktır.
Aramalar: kürtaj hamileliğin hangi döneminde yapılır, kürtaj hangi gebeliğin hangi haftasında yapılabilir, kürtajın en uygun zamanı ne zamandır, kürtaj için en uygun zaman
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder