Çıban ve Tedavisi

Çıban

 

Çıban, bir kıl keseciğine ya da bir yağ bezinin kanalı na giren "staphylococcus aureus" bakterisin den kaynaklanan bir hastalıktır. Çıban dokunulduğu zaman ele çok sert gelir, içi irinle dolu dur. İrinin birikmesi, sinirler üzerine baskı yapar ve iltihaba yol açar. Çıban, bir yere sürtünen bölgelerde, boyun, yüz, kulak, kol ve bacaklar da oluşur. Çıban kırmızı renkli bir şişkinlik olarak ortaya çıkar. Daha sonra sarım tırak bir renk alır. Gözde çıkan çıbana arpacık adı verilir. Çıban çıkan bölgede yanma hissi olur, özellikle de irinli bölgede acı ve hassasiyet yaşanır.
Impetigo, streptokok cinsi mikropların meydana getirdiği bulaşıcı bir deri hastalığı dır. Başlangıçta bül adı verilen içi sıvı dolu bir kabarcık biçimin dedir. Çevresi kırmızıdır ve süratle cerahatlenir, püstül halini alır. Hastalık en sık çocuklarda ve genellikle yüzde, boyunda ve kafa derisinde görülür. Püstül patlayıp akar ve üzerinde sarı kabuklar meyda na gelir. Bu kabuki lar koparılırsa mikropların yayılması kolaylaşır. İmpetigo 8-10 gün içinde yerinde pembe lekeler bıraka­rak silinir.
İmpetigonun, derinin daha derin tabakalarına inmiş şekline ektima denir. Püstül seklinde başlar ve sonra esmer sarı veya kahveren gi bir kabukla örtülür. Cerahatli ve kanlı bir akıntı vardır. Kabuk kaldırılınca kenarları dik, yüzeyi kanlı, cerahatli bir salgı ile örtülü, derin bir yara meydana çı kar. Ektima 2-3 haftada iyileşerek yerinde renkli bir iz bırakır.

Çıban için önerilen modern tıp tedavileri
Tedavi için kabuklar kaldırıldık tan sonra antiseptik solüsyonlarla pansumanı yapmak antibiotikli pomatlar sürmek yeterlidir. Çıban tedavisin de antibiyotik kullanılmaktadır.
Doğal sağlık tedavileri
• Homeopati tedavileri oldukça faydalı dır.
 Güzel avratotu yeni çıkan kırmızı ve yumuşak çıbanlar için uygundur.
• ‘Hepar sulf.’ adlı madde hassasiyet yaratan ve çabucak patlayan çıbanlar için kullanıla bilir.
• Barut maddesi ağrıya neden olmayan çıbanlar için kullanıla bilir. Bu madde nin kullanımı için uzmanını za danışın.
 Papatya, limon, lavanta ya da kekik sularıyla yapılan ılık kompress çıbanı tedavi eder.
• Kanı temizle mek ve bağışıklık sistemini güçlendir mek için günde 3 kez ekinezya kullanın. Günde 3 kez tarçın ya da kekik çayı içile bilir.
• Çocuğunuzun vücudu çıbana meyilli ise, sarımsak tüketimi ni artırın. Sürekli çıbandan şikayetçi olan bir çocuğun vücudun da toksin birikimi olabilir. Sarımsağ ın vücudu temizleme özelliği vardır.
Faydalı terapil er
Homeopati, herbalizm, aroma terapi, geleneksel Çin terapileri

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder