Doğumdan Sonra Memelerde Süt Oluşması

MEMELERDE SÜT OLUŞMASI

Memelerden süt salgılanması, doğumdan 48-72 saat sonra hormonal mekanizma ile başlayan fizyolojik bir olaydır. Süt gelişi ilk bebeğini doğuranlarda biraz daha geç, sonraki lohusalıklarda ise daha erkendir. Bu olay göğüslerde ani dolgunluk, ağırlık ve hassasiyetle kendini belli eder. Dolgunluk ve hassasiyetin sebebi, memelerde süt oluşmasının yanı sıra meme bezlerinin faaliyete başlaması nedeniyle memede bulunan damarların aşırı kanla dolmasıdır.

Memelerde süt oluşması için ilk hazırlık, erken gebelik döneminden başlar. Son olarak doğumu takiben hormonal uyarı ile süt salgılanmaya başlar. Doğumdan önce gerçek süt salgılanması söz konusu değildir.

Gebelik boyunca salgılanan östrojen ve progesteron hormonlarının etkisi ile meme bezleri daha da gelişmeye başlar. Bu gelişme daha sonra bebek bezlerinden kolostrum adı verilen bir sıvının salgılanmasına sebep olur. Sarımtırak beyaz renkteki bu sıvı gebeliğin sonlarına kadar kendini belli eder ve meme başı hafifçe sıkıldığında kolayca dışarı çıkar.

Doğumu takiben 1-2 gün daha memelerden kolostrum adı verilen sıvı salgılanmaya devam eder. Daha sonrasında ise yerini anne sütü dediğimiz savcıya bırakır. Lohusa kadınlarda süt salgılanmasının ve emzirmenin devam ettiği devre "emzirme devresi" olarak adlandırılır.

İlgili aramalar: doğumdan ne kadar süre sonra memelerden süt gelir? annenin sütü ne zaman gelir? memeye süt ne zaman iner?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder