Geç Doğum Nedir?
Gebelik yaşının hesaplanmasında son adet kanamasının ilk günü baz alınır. Burada önemli olan bu tarihin net olarak bilinip bilinmediğidir. Gebelik haftası hesabı doğru yapılmışsa, bu doğru hesaba göre 42. haftadan sonra gerçekleşen doğumlar geç doğum olarak adlandırılır. Burada annenin, son adet tarihinin ilk gününü doğru olarak bilmesi, doğumun gerçekleşmesi gereken günü hesaplamak için çok önemlidir. İlk tıbbi çalışmalarda geç doğum oranları %8'lerde telaffuz edilmesine rağmen daha sonra ultrasonografi gibi tıbbi alandaki bir takım modern gelişmeler yardımıyla gebelik yaşının daha doğru oranlarla saptanması mümkün kılınmıştır. Bu cihazlardan sonra anlaşılmıştır ki bu kadar sık geç doğum oranı yoktur. Bu oran son çalışmalarda %3 gibi bir düzeye indirilmiştir. Özetleyecek olursak 42. gebelik haftasının geçilmesi yani geç doğum ortalama 100 anneden 3 ünde karşılaştığımız bir durumdur.
Geç Doğumun Nedenleri Nelerdir?
Geç doğumun sadece %10 gibi bir ortalamasının bilinen sebepleri vardır. %90 'ının sebebi bilinmemektedir. Bu ender rastalanan bilinen durumlardam bazıları; bebeğin beyin gelişimindeki sıkıntılar, plasentadaki bazı enzim bozuklukları ve bebeğin özellikle böbrek üstü bezi gibi hormonal olarak yetersiz düzeyde olduğu bulgularına rastlanmasıdır. Sıklık üzerinden hesaplandığında ilk doğum veya daha sonraki doğum olması, anne yaşı gibi bir takım etkenler bu gecikmenin sebeplerinden gösterilmeye çalışılmış olmasına rağmen son çalışmalar göstermiştir ki bunların içinden sadece annenin ilk gebelikte geç doğum yaşaması belirleyici bir etken olabilmektedir. İlk gebeliğinde geç doğumla karşılaşan anne adaylarında bu sıklık %50'lerle ifade eden oranlara çıkmaktadır ve bilinen tek etken budur.
Aramalar: Miad geçmesi , miyad dolması , miyad süresinin geçmesi , geç doğum , doğumun gecikmesi , miad gecikmesi , geç doğumun nedenleri nelerdir
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder