Gestasyon Haftasına Göre Düşük Doğum Ağırlığı (SGA) Olan Bebeklerin Uzun Süreli İzlemi
Makaleden bir kısım;
Gestasyon haftasına göre düşük doğum ağırlığı (SGA) olan çocuklarda morbidite ve mortalite insidansı yüksektir. Nörolojik hastalıklar, izlem ve hastaneye yatış gerektiren morbiditeler SGA bebeklerde gestasyon haftasına göre normal ağırlığa sahip (AGA) bebeklerden 5-10 kat fazladır. SGA bebeklerde, özellikle anne hamilelikte ve daha sonra sigara içiyorsa ciddi solunum problemlerinden hastaneye yatış fazladır. SGA adultlerde nörolojik ve gelişimsel sorunlar, aşırı kısa boy gibi problemlerin görülme riski artmıştır. Ayrıca hipertansiyon, kardiyovasküler ve serebrovasküler hastalık, insüline bağımlı olmayan diabetes mellitus (NIDDM) ve sendrom X gibi adult başlangıçlı hastalıklarla SGA’nın birlikteliği tanımlanmıştır (1).
SGA Bebeklerde Postnatal Büyüme Sonuçları:
Doğumda SGA olan bebeklerin başlangıç döneminde hızlı büyümesi, erken çocukluk döneminde 25 persentil civarına erişmesi beklenmektedir. Büyümedeki postpartum hızlanma yaşamın ilk 6 ayında görülür. Bebekler genellikle doğumdan sonraki 6-12 ayda büyümeyi yakalarlar. SGA olan bebeklerin %80’i yaşamın ilk 6-8 ayında büyümeyi yakalamayı başarır. Fakat SGA’lı bebeklerin daha kısa ve zayıf olmaya eğilimi olduğu da unutulmamalıdır (2). Büyümeyi yakalama periyoduna rağmen, bazı bebekler özellikle 26 haftadan önce büyüme geriliği olanlar, kısa kalabilirler. SGA 26 haftadan önce başladığında büyüme bozukluğu daha büyüktür ve baş çevresi de etkilenmiştir (1). Normal ponderal indeksli bebekler (P‹) daha kısa boylu ve zayıf kalırlar, iyileşmeleri için daha fazla zaman gerekir, malnutrisyon daha ciddidir, baş çevresi küçüktür. Bu bebekler iyileşmeden daha az etkilenirler, sıklıkla nörolojik hastalıklarla birliktedir. Düşük Pİ’li, veya asimetrik büyüme geriliği olan SGA bebeklerde normal ağırlığa erişme yeteneği vardır. Düşük Pİ’li bebeklerde doğumdan sonra in utero engellemenin serbestleşmesi ve postnatal uygun kalori alımının sağlanmasıyla büyüme fazı hızlanır. SGA geç başlangıçlı ise daha az ciddidir, iyileşme daha hızlı seyreder.
>>>Devamı için lütfen sayfadaki indirme adreslerinden herhangi birini kullanarak makalenin tamamını bilgisayarınıza indiriniz.
Yazar: Nilgün Köksal*, Hilal Özkan**, Cahide Gider***, İftihar Kılıçbay***, Fatih Kılıçbay***, Serpil Can***, Murat Öcal***
Konuyla ilgili aramalar: düşük doğum ağırlıklı bebek , sga bebek tedavisi , gsetasyon yaşına göre minik bebek , doğum haftasına göre düşük doğum ağırlıklı bebeğin izlemi ve tedavisi
--> YENİDOĞAN YOĞUN BAKIM ANA SAYFASINA DÖN <--
SGA Bebeğin Uzun Süreli İzlemi Adlı Makaleyi İndir Alternatif İndirme
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder