Çocuklarda İshal , Bebeklerde İshal ve Tedavisi
Çocuklarda Bebeklerde İshal Hastalığı
İshal, dışkının sulu olması ve sık sık yapılması anlamına gelir. Nedeni, gıda değişikliğinin yanı sıra virütük ya da daha ender olarak bakteriyal enfeksiyonlar olabilir. Enfeksiyon nedeniyle ortaya çıkan ishallere, " gastroentestinal " rahatsızlık adı verilir. Sık görülen belirtilerinlden biri, tüm karnı kaplayan, sancılı ağrılardır. İshalle birlikte kusma da görülebilir. Rahatsızlık, genellikle 24-48 saat arasında sürer ve özel bir tedavi olmaklsızın kendiliğinden geçer. İshal, verdiği sıkıntının yanı sıra aşırı derecede sıvı kaybına neden olabilir. Bu yüzden bebekler için ve hastalığın uzun sürldüğü ve ciddi olduğu durumlarda yetişkinler için tehlikeli olabilir.
İshal Hastalığı Tedavisi
Yiyecekler: Ciddi bir ishalde çocuğun bağırsaklarının dinlenmesi sağlanmalıdır. İlk 12 saat içinde çok küçük miktarlarlda kızarmış ekmek ya da krakerle beslenmelidir. Bunun dışınlda yiyecek verilmemelidir. Daha sonlra yağsız pirinç lapası ve haşlanmış patates gibi yiyeceklerle beslenebilir. Belirtiler kaybolduklça normal gıdalara dönülür. Ancak bir sülre yağlı ve kızarmış gıda verilmelmelidir.
Sıvılar Çocuk, bedenin susuz kalmasını önlemek amalcıyla mutlaka yeterince sıvı almalıdır. Bu nedenle her zamalkinden daha fazla içecek verilmelidir. İçeceklerin ishali artırdığı ve blu yüzden sıvılardan kaçınılması gerektiği konusunda yanlış bir inanış vardır. Bedenin yeterince sıvı alması zorunluğu olduğu için bu, çok tehlikeli olabilecek bir yanlış inanıştır. Başlangıçta yalnız su ve şekersiz demli çay verilmelidir. İshal hafifledikçe meyve suları, belirtiler iyilce azalmaya başlayınca da süt içirilelbilir.
İlaç: Reçetesiz satılan kaolenli ilaçlar, dışkısının daha yoğun olmasına yardımcı olacaktır. Antibiyotikler, birçok durumda belirtilerin süresini ya da etkisini azaltmak için faydalı olmazllar.
İshal Durumunda Ne Zaman Doktora Başvurmalı?
İshal ya da bağlı rahatsızlıklar, 24 saat içinde geçmezse, Kramp türü ağrılar yerilne devamlı karın ağrısı ve acı varsa, İshalli çocuk, altı aylıktan daha küçüklse, Hastalık dış bir ülkelyi ziyaretten kısa bir süre sonra ortaya çıkmışsa, Hastalık, sık sık kendini yineliyorsa, Dışkıda kan görülüyorsa, Çocuğun genel olarak kaygı uyandıran bir görünümü varlsa doktora başvurulmalıdır.
Konuyla ilgili aramalar: çocuğum ishal , çocuğum sulu dışkılıyor , çocuğum kakasını tutamıyor , çocuğum büyük abdestini altına kaçırıyor
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder