BEBEK ODASI VE YATAĞI NASIL OLMALI?
Bebeğin odası ebeveynin yatak odasına yakın, aydınlık ve havadar olmalıdır. Odanın sıcaklığı 0-1 yaş bebeklik döneminde 20-24°C daha sonraki dönemlerde ise 18-22°C'ta tutulmalı, bunun için en ideal ısıtma şekli kaloriferle ısıtmadır. Soba ile ısıtmada ise ısının bu derecelerden çok fazla düşmemesi ve yükselmemesi sağlanmalıdır. Ayrıca soba ile zehirlenmelere de duyarlı olunmalıdır.
Bebek odasının sık sık havalandırılması gerekir. Odanın ısısı kadar nem oranının da düzenli tutulması önemlidir. Odanın nem oranı düştüğünde bebek nefes alıp vermede sıkıntı çeker. Bebek biraz büyüdüğünde uykunun dışında da belli bir süreyi bu odada ebeveynleri ile birlikte geçirmelidir. Bebek kendi yatağının bulunduğu odayı sadece uyku odası olarak algılamamalı anne, babası ile bu odada da hoşça vakit geçirmelidir.
Bebeğin odası sade ve zevkli bir şekilde düzenlenmelidir. Bu odada bebeğin beşiği ya da karyolası, dolabı, oyuncakları, annenin bebeğini emzirebileceği koltuk, yorulduğunda da dinlenebileceği bir kanepenin bulunması iyi olur. Bazen bebekler büyük kardeşleri ile aynı odayı paylaşabilir. Odanın tümden halı ile kaplanması ses geçirmemesi açısından iyidir. Ancak halının tüyleri mikrop ve toz barındırdığından sık sık temizlenmelidir. İlk aylarda bebekler ebeveynlerin odasında da kalabilirler. Ancak ayrı bir yatağı muhakkak olmalıdır. İlk günlerde bebek zevkle süslenmiş sepet, beşik vb. yerlerde yatabilir. Bebek arabalarından üst kısmı seyyar olanlar da bebek yatağı olarak kullanılabilir.
İlerleyen günlerde bebek karyolaları çok daha kullanışlıdır. Karyola korkuluklarının minderle kaplanması bebeğin korkuluklara çarpmasını engeller. Bebeğin yatağı orta sertlikte olmalıdır. Yastık kullanılmaması tercih nedenidir. Eğer kullanılacaksa çok ince olanları tercih edilmelidir. Çarşafları lastikli olup yatağın etrafına geçirilmelidir. Yatak takımları pamuklu, açık renk ve kolay temizlenen cinsten olmalı, bir iki adet yedeği bulunmalıdır. Uyku tulumları da kullanışlıdır. Bebeğin üstünü örtecek yorgan ve battaniyelerin pamuklu, tüysüz olması, çok kalın olmaması gerekir.
Bebek beşik ve karyolalarının üstüne bebeğin ilgisini çekecek müzikli hareketli oyuncaklar konulabilir. Ağlayan bebeğin sesini diğer odalara taşıyan hoparlör sistemleri özellikle geniş dubleks, tripleks evlerde anneye hareket rahatlığı sağlar.
Bebek , kendi yatağında ve odasında kendi kendine uyumaya alıştırılmalıdır. Ayakta ya da kolda sallama, ninni söyleme, müzik dinletme gibi aktiviteler bebekte alışkanlık yapacağından ve daha sonraları bunlar olmadan bebeğin uyumakta çok zorluk çekeceğinden çok fazla bunlara rağbet edilmemelidir. Bu durum sonraları annenin işini zorlaştırır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder