Bebeğin Emzirdikten Sonra Kusması Normal Mi?

BEBEĞİN EMDİKTEN SONRA BİR MİKTAR KUSMASI NORMAL MİDİR?

Midedeki besinlerin,karın kaslarının kasılması sonucu ağız yolu ile boşaltılması kusma olarak tanımlanır. Yeni doğan bebeklerin beslenmeden sonra aldıkları besinin bir miktarını ağızdan ve burundan çıkarması kusma ile karıştırılmamalıdır. Bu durum çoğu kez zararsızdır ancak sırt üstü yatan bebeğin böyle bir durumda boğulma tehlikesi söz konusu olabilir. Gerçek kusmada alınan gıdanın büyük bir kısmı çıkarılır.

Kusma basit bir gaz sancısı nedeniyle olabileceği gibi zatürree, menenjit, besin zehirlenmesi, bağırsak düğümlenmesi gibi hayati önem taşıyan durumların habercisi de olabilir. Bu sebeple kusma beraberinde görülen ateş, ishal ve benzeri belirtilerle birlikte değerlendirmeye alınmalıdır. Birkaç kez tekrarlanan köpüklü, kanlı, safralı kusmalarda çocuk mutlaka doktora götürülmelidir. Kusmalar ciddi su ve kilo kaybına yol açabileceği için tedavide geç kalınmamalı ve hastanın kaybettiği sıvı ve elektrolit üzerinde önemle durulmalıdır.

Bebeklerdeki beslenme hatalarına bağlı kusmalar; bebeğin hava yutturmadan beslenmesiyle, beslenme sırasında yutulan havanın neden olduğu gazın çıkarılmasıyla, temiz ve sağlıklı besinlerle önlenebilir. Emzirme sonrasında bebeğin başı olabilecek kusmukların solunum yoluna kaçmaması için yukarıda tutulmalıdır.

Bulantı ve kusma geçtikten sonra bebeğin midesinin bir müddet dinlenmesi sağlanır. Önce sulu, hafif yiyecekler az az ve sık sık yedirilir. Katı besinlere geçiş yavaş yavaş yapılır.

İlgili aramalar: bebeğimi emzirdikten sonra biraz kusuyor neden olabilir? bebeğim emdikten sonra kusuyor, normal mi?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder