Topuk Dikeninin Tedavisi
Topuk dikeni tedavisi kademeli olarak yapılır. Hastaya en basit yöntemlerle tedavi başlar. Eğer hiçbirinde başarılı olunamazsa son olarak cerrahi operasyon gibi zor yöntemlere doğru tedavi denenir. İlk olarak hastanın yere basmasındaki kusuru ortadan kaldıracak uygun bir tabanlık hazırlanır. Bu tabanlıklar hastaya özel olarak hazırlanır ve hastanın varolan düztabanlığını ya da kavis bozukluğunu ortadan kaldırmayı amaçlar. Doğru bir şekilde yere basan ayakta tendon çekmesi önlenmiş olur.
Bundan sonra ayak tabanında kısalan tendona, tekrar eski uzunluğunun kazandırılması için aşil uzatma egzersizi yapılır. Bu egzersizler yardımıyla ayak tabanında bulunan tendon esnetilerek eski esnekliğine ve uzunluğuna kavuşturulur. Egzersizler bu rahatsızlığın tedavisinde çok önemlidir. Bu egzersiz ve masajlar yapılmadığı sürece sabahları kalkıldığında ortaya çıkan ağrılar geçmeyecektir.
Bu rahatsızlığın 2. aşamasında ise fizik tedavi ve rehabilitasyona başvurulur. Tedavinin bu aşamasında evde yaklaşık 6-8 haftalık egzersizler yapılır be buna ilaveten FTR merkezlerinde aşil egzersizi programı uygulanır. Ayrıca inatçı topuk dikeni vakalarında geceleri yatarken gece ateli denilen ayağı ve topuğu düz bir şekle sokacak ateller kullanılır.
Özel tabanlık, özel egzersizler, fizik tedavi ve gece ateli gibi yukarıda saydığımız tedavi yöntemlerinden fayda göremeyen hastalara enjeksiyon yöntemi ile tedavi denenebilir. Enjeksiyon yöntemi de 2 türlü yapılır. Birinci türde bir takım kortizonlar enjekte edilir ve bu kortizonlar kısalan tendonun kemik ile bütünleştiği yerdeki ödemini ortadan kaldırmayı amaçlar. Bu uygulama genellikle en fazla iki defa yapılır ve iki defadan fazla yapılması önerilmez. İkinci enjeksiyon yöntemi, kana pıhtılaşma özelliğini vererek vücuttaki kanamaları önleyen trombosit hücrelerinin ayak tabanındaki o bölgeye uygulanmasıdır. Burada hedeflenen trombosit hücrelerinin onarım özelliğinden faydalanmaktadır. Trombosit enjeksiyonu sadece bir kez yapılır ve yapıldıktan sonra ayaklar özel bir bot içerisinde 4 hafta süre ile tutulur.
Topuk dikeninin tedavisi için tüm bu yöntemlerden fayda bulamayan kişilere, ayak altındaki tendonu uzatmaya yönelik ameliyat uygulanabilir.
İlgili aramalar: topuk dikeninin tedavisi nedir? topuk dikeni nasıl tedavi edilir? topuk dikeni nasıl geçer?
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder