Çocuğun Ateşi Kaç Olmalı?

ÇOCUĞUN ATEŞİ KAÇ OLMALIDIR?

Ateş vücudun mikroorganizmalara karşı savaştığının bir göstergesidir. Bunun dışında, bebeğin vücudu ishal ve kusma gibi hastalıklarla susuz kalmışsa ya da uzun süre güneşte bırakılmışsa ateş ortaya çıkabilir.

Normalde çocuğun ateşi 37,5 °C'tan yüksek olmamalıdır. Bebeklerde ateş makattan, büyük çocuklarda koltuk altı ve ağızdan ölçülebilir.

Ateşi yükselen çocukların doktora gösterilmesi gerekir. Çocuğun elbiseleri çıkartılır, soğuk su ile vücut yıkanır ya da su emdirilmiş bir sünger yardımıyla silinir. Ateşli çocuk, sıkı giydirilmemeli ve üzeri fazla örtülmemelidir. Toplumda sık görülen bir yanlışlık da ateşi olan birinin battaniye altında terletilmeye çalışılmasıdır. Bunu yapmak var olan yüksek ateşin derecesini arttırarak çok tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Ateşi 39 °C üstüne çıkan çocuklarda havale görülebilir. Üç yaş ve altındaki çocuklarda havalenin en sık nedeni yüksek ateştir. Bunun yanında havale, sara (epilepsi) ve sinir sistemi hastalıklarına da eşlik edebilir. Havale geçiren çocuk şuurunu kaybeder, kollarında bacaklarında kasılmalar olur, gözleri bir noktaya dikilir. Çok yüksek vücut ısısında beyin hücreleri zarar görür. Bu durumun yeniden telafisi olmadığı için kişide kalıcı beyin hasarı oluşturabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder