VAGİNAL HİSTEREKTOMİ
Vajinal Histerektomi rahimin vajenden ulaşılarak çıkarılması operasyonudur.
Hangi durumlarda Gereklidir?
Estetik sorunlar: yani rahim ve idrar kesesinin sarktığı durumlar.
İyileşmiyen adet sancıları,
Tedavilere rağmen geçmiyen kanamalar.
Sebebi bilinemiyen rahim ve yumurtalıkla ilgili urlar ve kitleleler.
Hangi durumlarda Histerektomi gereksizdir?
Kısırlaştırma.
Kanserden korunma.
Basit kanamalar.
Histerektomi nasıl yapılır?
Histerektomilerin yüzde 25'inde vajinal yol kullanılır. Vajinal yoldan çıkarma işlemi karından yapılan ameliyatlara göre daha az riskli ve kadın için daha konforludur. Ancak bu yoldan ameliyat hekim tecrübesi gerektirmektedir. Vajinadan girilip rahim kendisini tutan tüm bağlardan ve besleyen tüm damarlardan ayrılır ve dışarıya alınır. Dışarıdan görülen bir ameliyat izi kalmaz
Vajinadan yapıllan histerektomide hasta hastanede iki ile dört gün kadar kalır. Tam olarak iyileşmesi ise dört hafta kadar sürer.
Cinsel ilişkide bulunmak için ameliyat sonrasında ne kadar süre beklemelidir?
Ameliyatın üzerinden altı ila sekiz hafta geçmelidir .
Ameliyat sonrası hasta bakımı nasıldır?
İdrar kesesinin travmatize olmasından dolayı hastanın idrar yapması zor olabileceğinden idrar sondası ameliyat sonrası 24 saat süreyle takılı bırakılır. Ameliyat günü hastanın ağızdan beslenmesi yasaklanır. Barsak hareketleri başladıktan sonra sıvı gıdalarla beslenmeye başlanır. Hastanın sindirebileceği şekilde katı gıdalar diyetine eklenir. Hastanın erken ayağa kaldırılması damar tıkanık olması ve zatürre riskini azaltır. Dikişlerin tam iyileşmesi için hasta ameliyattan sonraki 6 hafta içinde olur. Ameliyat sonrası 6 hafta içinde cinsel ilişki tavsiye edilmez. Hasta tam iyileşene kadar araba kullanması tavsiye edilmez. Bunlar dışında hasta kendini iyi hissettiği sürece normal hayatını sürdürebilir.
Ameliyat sonrası tehlike belirtileri:
38 C'nin üstündeki ateş ya da 24 saatten uzun süren 37,5- 37,9 arasında ateş.
Ağrı kesiciyle geçmeyen ağrı
Defekasyon (tuvalet yapma ) sırasında güçlük, karnın alt kısmında ağrı ya da şişlik.
İdrar yapmada güçlük, ağrı, yanma, bulanık ve kanlı idrar.
Bacaklarında ağrı, şişlik, kızarıklık
Göğüs ağrısı, öksürük, soluk alıp vermede güçlük.
Cinsel ilişki sırasında ağrı, rahatsızlık va kanama
Sıcak basması, terleme, hızlı kalp atımı.
Bir saat içinde 2 ya da daha fazla ped kirleten parlak kırmızı renkteki kanama.
Histerektomi ameliyatı geçiren hastalar nelere dikkat etmelidirler?
İlk ve ikinci hafta çok yorucu aktivitelerden kaçınmalı ve aktivite seviyesini yavaş yavaş arttırmalıdırlar. Ağır kaldırmaktan ve cinsel ilişkiden doktor tarafından söylenecek zamana kadar kaçınmalıdırlar. Banyo; duş alma ve dökme suyla yıkanma şeklinde olmalıdır. Düzenli bir diyet izlenmelidir. İdrar ve gaita yaparken ıkınmaktan kaçınılmalıdır. Eğer vajinal kanama veya ateş olursa doktora haber verilmelidir.
Histerektomi kararı nasıl verilir? Bu süreçte hastanın aydınlatılması gereken noktalar nelerdir?
Histerektomi kararı hasta ve doktorun birleşerek vermesi gereken bir karardır. Bir çok hasta için histerektomiye gidiş kararı çok ani olabilir. Hastalar anestezinin ve cerrahinin potansiyel riskleri ile karşılaşırlar. Hasta eğer menopoz öncesi dönemde ise adet görme ve çocuk doğurma yeteneğinin kaybıyla da buna adapte olmak zorunda kalır. Birçok kadının ilgilendiği nokta ameliyatın hastanın dişiliğini kaybetmesine, cinsel doyumu azaltmasına ve kocası ile arasındaki kişisel sorunlarin artmasına neden olup olmayacağıdır. Üreme organlarının kaybına ilişkin üzüntü diğer karın içi organlarının kaybına göre fazladır. Hastanın ameliyat sonrasında kendini kötü hissetme olasılığını en aza indirmek için ameliyat öncesi bilgilendirme ve hastayı hazırlamak önemlidir. Yapılan araştırmalar histerektominin bir çok hastada psikiyatrik bozukluk ve azalmış cinsel fonksiyonlara yol açmadığını göstermektedir.
Histerektomi sonrası kadın adet göremez. Histerektomi yalnızca rahmin çıkarılmasıdır. Birlikte yumurtalıklar çıkarılmadığı takdirde adet görülmediği halde menopoza ait belirti ve komplikasyonlar(istenmeyen durumlar) oluşmaz. Şayet beraber yumurtalıklar da çıkarılmış ise operasyon sonrası cerrahi menopoz tablosu gelişir ve hormon replasman tedavisi hemen başlatılmalıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder