Boğaz Yanması, Boğazda Yanma Hissi

Boğazda Yanma
Boğazda yanma hissi oluşturan mide içeriğinin kusma olmak­sızın, geriye doğru yemek borusundan gırtlak ve­ya farenkse ulaşmasıyla oluşan reflü; seste yorulma ve kırılmalar, sıkça boğaz kazıma ihti­yacı, boğazda aşırı sekresyon birikimi, kronik öksürük, geniz akıntı hissi, boğaz ağrısı, yutma güçlüğü, boğazda yabancı cisim hissi ve göğüs arkası yanma gibi belirtiler şeklin­de kendisini hissettirir.

Reflü’nün Önlenmesi için tavsiyeler:
- Yatarken yatağınızın başını yükseltiniz.
- Sigara kullanıyorsanız bırakın veya azaltın.
- Yağ alınımını azaltınız, yağda kızartılmış yiyeceklerden sakınınız.
- Özellikle kafeinden ve asitli içeceklerden uzak durunuz.
- Bel bölgesi çok sıkı giysiler giymekten kaçınınız.
- Akşam yemeğinden hemen sonra yatmayınız. Yatmanız için en azından 3 saatlik bir süre geçmesine özen gösteriniz.

Boğaz yanması gebelerde de görülebilir. Gebelerde mide yanması hormonlar ve karın içinde büyüyen rahim nedeniyle, asit mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçmasına bağlı tahriştir. Erken gebelikte daha çok aşerme ve bulantı-kusmaya bağlı oluşan bu yakınma, gebelik ilerledikçe kabızlık, hazımsızlık ve gaz gibi sorunlarla birlikte giderek artan şidette görülür.

Tavsiyeler
·Sık ve küçük öğünler halinde yiyin
·Yemekten sonra hafif yürüyüşler sorununuza iyi gelebilir
·Mide yanmanızı arttıran hareketler ve pozisyonlardan kaçının (ani öne eğilmeler, yemekten hemen sonra yatmak, uzanmak vb.)
·Yağlı ve baharatlı gıdalardan, kızartmalardan, fazla miktarda çay, kahve ve çikolatadan uzak durun.
·Özellikle yemekten hemen sonra uzanmak yerine arkanızı küçük bir minderle destekleyerek oturun
·Mide yanmanız,davranış ve diyet değişikliklerine rağmen düzelmez ve ya artarsa hekiminize danışarak antiasit alın.

-----------KONUYLA İLGİLİ DİĞER BİR KAYNAK-------------

Akut Farenjitte de boğaz ağrısı, yutkunma zorluğu, boğazda kuruluk, boğazda yanma veya kaşınma hissi, ateş, öksürük gibi şikayetler olur. Boyunda beze, burun tıkanıklığı, burun akıntısı, baş ağrısı, halsizlik-kırgınlık, ses kısıklığı gibi şikayetlerde görülebilir. Kronik farenjitte ise akut farenjitin aksine ateş, halsizlik ve kırgınlık gibi şikayetler pek görülmez. Boğaz ile ilgili şikayetler daha hafiftir ancak ya hiç kaybolmaz ya da çok kolay ortaya çıkar. Boğazda kuruluk hissi, gıcık, yanma, kuruluk, yabancı cisim hissi, takılma, hafif yutkunma zorluğu gibi şikayetler olur. Gıcık öksürüğü şeklinde bir öksürükte eşlik edebilir. Hastalar boğazını temizleyerek rahatlayacakları hissine kapılırlar ve sürekli temizleme hareketi yaparlar. Ancak bu çoğu zaman boğazı daha fazla tahriş etmeye neden olur.

Bu belirtiler ışığında bir Kulak Burun Boğaz (KBB) uzmanına başvurmanız tavsiye edilir.

Konuyla ilgili aramalar: boğazda yanma hissi , boğazım kuruyor , boğazım acıyor , boğazım yanıyor , hamilelikte kusma , hamilelikte boğaz yanması

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder