Adet Kanaması Nedir?
Yumurta bir spermle karşılaşmazsa dÖL yatağına (rahim) ulaştıktan sonra parçalanır ve yok olur. Bundan sonra döllenmiş yumurtanır döl yatağına Irahim) yerleşmesi söz konusu olmadığından, döl yatağının kalınlaşmış iç duvarı da küçük parçalara ayrılır ve adet kanaması olarak dışarı atılır.
Adet Kaç Gün Sürer?
Adetin başlama günü ve adetli günlerin sayısı her kadında farklılık göstermektedir. Ancak, adet süresi ortalama 3-7 gün arasıdır. Bu dönemde kanama pembeden koyu kırmızı ve kahverengiye dönüşebilir; zaman zaman da ufak pıhtılaşmalar olabilir.
Adet Öncesi Yaşanabilecek Fiziksel ve Duygusal Değişiklikler Nelerdir?
Adet döneminden yaklaşık bir hafta önce ortaya çıkıp adetten sonraki birkaç günde kaybolan fiziksel ve psikolojik belirtiler bazen çok siddeili olup günlük yaşamı etkileyebilir.
Psikolojik değişiklikler; yorgunluk, gerginlik, uyku hali, duygusallık, unutkanlık, huzursuzluk, ağlama nöbetleri.
Fiziksel değişiklikler; karın ağrısı, mide bulantısı, kusma, kabızlık, iştah artışı, ödem (şişlik), cinsel istek değişikliği, baş ve bel ağrısı.
Adet Sancısı Neden Yaşanır?
Adet kanı rahimden dışarı atılırken, rahimdeki kasılmalara bağlı olarak bel, sırt ve kasıklarda ağrı hissedilebilir.
Bunun nedenleri;
- Adet sırasında, rahmin, içinde biriken kanı dışarı atmak içinn kasılması,
- İç üreme organları ait hastalıklar
Adet Öncesi ve Adet Sırasında Yaşana Sıkıntıları Hafifletmek İçin Neler Yapılabilir?
• Vücudu sıcak tutmak,
• Düzenli ve yeterli uyumak,
• Kasları gevşetmek ve kan dolaşımını arttırmak için ılık duş almak,
• Karın ve bele masaj yapmak,
• Bol miktarda yeşil sebze ve meyve tüketmek,
• Bol miktarda su içmek,
• Egzersiz yapmak,
• Stresten uzak durmaya çalışmak.
Üreme Döngüsü nedir?
Adet döngüsü, adet tarihinin ilk gününden bir sonraki adet tarihinin ilk gününe kadar geçen zamanı ve bu zaman içinde kadın vücudunda gerçekleşen olayları ifade eder.
Yumurtalıkların içinde yer alan ve doğuştan sahip olunan yumurta hücrelerinden birinin olgunlaşması ve yumurtalığın bu hücreyi dışarı atmak üzere hazırlanması ile süreç başlar. Bir üreme döngüsü genellikle 23 gün sürmekle birlikte 21 ile 35 gün alt ve üst sınırlar olarak bilinmektedir.
Doğurgan Dönem nedir?
Ayda bir ve düzenli adet gören kadınlarda adet kanamasının ilk gününü takip eden 14. gün yumurtlamanın gerçekleşmesi beklenir. Ancak bu her zaman 14. gün olmayabilir. Bu nedenle adetin ilk gününü takip eden 14. gün ile birlikte iki gün öncesi ve sonrasını da kapsayan dönem, döllenmenin gerçekleşme ihtimalinin en yüksek olduğu günlerdir. Bu esnada akıntı çok miktarda, saydam, berrak ve yumurta akı kıvamındadır. Yumurtalık, bir yumurta hücresini olgunlaştırıp dışarı atar ve tüplerin uçlarındaki püskülü andıran oluşumlar da yumurtayı içine çeker. Böylece yumurtanın döl yatağına (rahim) ulaşma yolculuğu başlar. Bu sırada dol yatağının (rahim) iç duvarları, kadınlık hormonlarının da etkisiyLe beslenir ve her zamankinden iki kat daha kalın hale gelir.
Eğer yumurta tüpteyken, cinsel birleşme olup spermle karşılaşırsa döllenme olabilir. Döllenmiş yumurta, hazırlıklarını tamamlayarak döl yatağına [rahim] yerleşir ve burada gelişmeye devam eder.
Konuyla ilgili aramalar: adet dönemi ne kadar sürer , adet kanaması kaç gün devam eder , adet süresi nedir , adet dönemi rahatsızlıkları nelerdir
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder