Doğal yollardan Ağız Kokusu Nasıl Giderilir?
Zaman zaman herkesin ağzı kokabilir. Özellikle de sabahları! Bazen karnımız acıktığında veya diyet yaparken, hele soğan, sarmısak gibi şeyler yediğimizde kokudan kurtuluş yoktur.
Birisi ile konuşurken başını geri çektiğini fark ederiz veya kendimiz ağzımızı kapatma ihtiyacı hissederiz. Her ikisi de birbirinden kötüdür. İnsan küçük düşer. Ağız kokusuna genel olarak ağızda arta kalan ve damakla dişler arasına sıkışan yiyecek parçaları neden olur. Ağız kokusunun ardında kötü beslenme alışkanlıkları veya bazı sağlık sorunları da gizlenebilir.
TÜKÜRÜK ARINDIRIR
Tükürüğün arındırıcı bir özelliği vardır. Tükürük salgısı azalınca bakteriler çoğalır ve kokmaya başlarlar.
Örneğin;
-Sabahları ağzımız kokabilir, çünkü tükürük salgısı uykuda hemen hemen sıfırlanır.
-Karnımız acıkınca ağzımız kokar. Sakız çiğnemek tükürük salgısını arttırdığı için biraz yardımcı olur.
-Vücut susuz kalınca da ağız kokar, çünkü tükürük salgılaması azalır.
-Bazı hastalıklar, ilaçlar ve alkol de tükürüğü azaltır. Kokulu yiyecekler, sigara, çürük diş, dişeti sorunları, diş taşları, dişetlerinde plaklar oluşması, ağız ve boğazda iltihaplanmalar dışında; solunum yollarındaki sorunlar, diyabet, reflü, karaciğer ve akciğer hastalıkları da ağız kokusuna yol açan etkenlerdir. Eczaneler ve marketler ağız kokusuna karşı ürünlerle dolup taşar. Ama çoğunun içinde sert kimyasallar bulunur ve ağız kokusunu kısa bir süre için maskeleyip bastırırlar. İsterseniz aşağıdaki önerilerimi deneyin.
KENDİ DİŞ MACUNUNUZU YAPIN: Kendinize gayet sağlıklı bir diş macunu ve gargara hazırlayabilirsiniz. İhtiyacınız olan tüm malzemeler; yemek sodası ile biraz hidrojen peroksittir. Antiseptik gücünü arttırmak için birkaç damla çay ağacı yağı veya okaliptüs yağı da ekleyebilirsiniz. İşte diş macununuz hazır!
SU : Ağzınızın kurumasına izin vermeyin. Tükürük vücudun doğal deterjanı gibidir. Onun daima bol bol salgılanmasına yardımcı olun. Tükürüğünüz arttıkça bakteriler azalır. Bunun yolu da su içmekten geçer.
Çay ve maydanoz ağız kokusunu önler
MAYDANOZ: Ağız kokusundan şikâyetçiyseniz daha az et ve daha az yağ tüketin. Beslenmede meyve ve sebzelere ağırlık verin. Her gün taze mayalanmış yoğurt yiyin. Maydanozun her zerresi şifalıdır. İçindeki klorofilden ötürü ağız kokusuna karşı da son derece etkilidir.
ÇAY KEYFİ: Siyah çayın içinde ağız kokusuna yol açan bakterileri etkisiz hale getiren önemli bileşikler bulunur. Yemeklerden sonra içerseniz gayet iyi gelir. Bazen de yeşil çay veya nane çayı ile değişiklik yapabilirsiniz.
--
Ağız Kokusu İçin Bitkisel Formüller:
Hazırlanış ve Kullanım Şekli :
- 2-3 dal Biberiye
- Menekşe
- 4-5 adet Mine Çiçeği
- 1 avuç Adaçayı
- 1/2 Limon
- Nane Ruhu
* Memekşe çiçekleri, maydanozla birlikte on dakika süreyle suda kaynatılır. Süzülerek elde edilen sıvıya bir miktar nane ruhu karıştırılarak bir gün dinlendirilir. Dinlendirilen sıvıdan, rahatsızlık süresince yemeklerden önce ve sonra gargara yapılır.
* Bir avuç ada çayı çiçeği, on dakika süreyle kaynar suda demlenir. Sıkılarak elde edilen sıvıya bir tutam nane ruhu karıştırılarak gün boyu dinlendirilir. Dinlendirilen sıvıdan, yarı oranında içme suyuna ilave edilerek ağız bu karışımla sık sık çalkalanır.
* Biberiye çiçekleri dilimlenmiş limonla birlikte on beş dakika süreyle kaynar suda bekletilir. Sıkılarak elde edilen sıvı, bir kaba boşaltılarak serin bir yerde dinlendirilir. Dinlendirilen sıvıdan, kahvaltılardan önce ve yemek sonrası bir fincan içilir.
Ağız Kokusunu Giderici ve Ağız Yıkama Suları: Aşağıda belirtilen malzemeler ayrı ayrı olarak nefes kokusunu gidermek için ağızda çiğnenirler. Çay olarak hazırlanır veya %75'lik alkolde bir hafta ıslatılır ve sonra su ile seyreltililir, ağız yıkama suyu haline gelirler.
Anason tohumu, kakule tohumu, karanfil, Avrupa melek otu kökü, damla sakızı, nane yaprağı, süsen, maydanoz, nane yağı, eğir otu kökü, tarhun yaprağı.
Gülten Şenşafak - Fitoterapist ve Uzman Estetisyen
Ağız kokusu rahatsız edici kokuya sahip nefestir. Aynı zamanda "hali-tos" olarak da bilinir. Ağızda özellikle dilin arka tadafında milyonlarca bakteri yaşar. Çoğu insanda ağız kokusunun sebebi budur. Ağzın sıcak ve nemli ortamı bu bakterilerin büyümesi için ideal ortamı oluşturur. Çeşitli hastalıkların belirtisi olan ağız kokusu, bu rahatsızlıkların tedavisi ile birlikte ortadan kaybolur.
Pratik Bitkisel Formüller :
* Ardıç tohumunun çiğnenmesi ve yutulması durumunda nefes kokuları ortadan kalkar.
* Ağza alınan 1-2 adet karanfil uzun müddet tutulup, emilir.
* Sirkeyle karıştırılan bal ağızda çiğnenir.
* Pırasa yaprağı ile defne yaprağı iyice ezilip, bu karışımla dişler ovulup temizlenir.
* Birkaç çay kaşığı dere otu yaprağını yada dövülmüş tohumlarını, yarım litre suya karıştırıp kaynatın.
* Yaklaşık 50-60 gr. taze kişnişi yarım litre suya ekleyip, 3-5 dakika kadar kaynatın. Süzdükten sonra ister için ister ağız yıkama sıvısı olarak kullanın.
* Birkaç çay kaşığı anason tohumunu, yarım litre suda birkaç dakika boyunca kaynatın. Ilıdıktan sonra süzün ve isterseniz çay olarak için yada ağız yıkama sıvısı olarak kullanın.
Prof.Dr. Ahmet MARANKİ
Ağız kokusunun sebebini bulmak zor değil: Ağız kokusu sorunu eskiden gizlenirdi, bugün ne iyi ki çoğu insan bu sorunu en azından hekimleriyle korkmadan çekinmeden paylaşabiliyor. Ağız kokusundan yakınanların sayısında ciddi bir artış var ama problem hekimlerle paylaşıldıkça çözüm yolları da çoğalıyor. Sorun çoğu zaman oral hijyenin bozukluğundan kaynaklanıyor. Diş, diş eti ve ağız içinin çeşitli hastalıkları dışında boğaz ve bademcikle ilgili problemler de ağız kokusuna yol açabiliyor. Akciğer hastalıklarından bazıları, sindirim sistemi hastalıkları (gastrit, reflü, ülser) da ağız kokusu yapabiliyor. Uzun süre aç kalmanın da ağız kokusuyla ilişkili olduğu iyi bilinen bir gerçek. Bazı insanlarda hiçbir sağlık sorunu olmadan da ağız kokusuyla karşılaşmak mümkün. Eğer böyle bir sorununuz varsa problemin çözümünü öncelikle diş hekimleri ve kulak burun boğaz uzmanlarında aramalısınız. Eğer bu uzmanlar herhangi bir problem olmadığı kanaatine varırsa göğüs hastalıkları ve gastroenteroloji uzmanlarıyla görüşmelisiniz.
AĞIZ KOKUSUNA karanfilli gargara:
Ağız kokusuyla başım dertte. Bayramlar gibi kalabalık içine girmek zorunda kaldığım zamanlarda çok utanıyorum. Bu problemi gidermek için ne yapabilirim? E. G./Sinop
750 gram suyun içine iki çubuk tarçın atın. Bir çorba kaşığı da karanfil ekledikten sonra, bu karışımı suyun ölçüsü 500 grama ininceye kadar kaynatın. Ardından da çay gibi demleyip süzün. Her akşam dişlerinizi fırçaladıktan sonra ağzınızı bu suyla çalkalayın. Karışımı cam bir şişede, soğuk bir yerde saklayın.
Ağız kokusunun nedeni diş ya da mide problemleri olabilir. Bu nedenle henüz gitmediyseniz, mutlaka doktora görünün.
Zaman zaman herkesin ağzı kokabilir. Özellikle de sabahları! Bazen karnımız acıktığında veya diyet yaparken, hele soğan, sarmısak gibi şeyler yediğimizde kokudan kurtuluş yoktur.
Birisi ile konuşurken başını geri çektiğini fark ederiz veya kendimiz ağzımızı kapatma ihtiyacı hissederiz. Her ikisi de birbirinden kötüdür. İnsan küçük düşer. Ağız kokusuna genel olarak ağızda arta kalan ve damakla dişler arasına sıkışan yiyecek parçaları neden olur. Ağız kokusunun ardında kötü beslenme alışkanlıkları veya bazı sağlık sorunları da gizlenebilir.
TÜKÜRÜK ARINDIRIR
Tükürüğün arındırıcı bir özelliği vardır. Tükürük salgısı azalınca bakteriler çoğalır ve kokmaya başlarlar.
Örneğin;
-Sabahları ağzımız kokabilir, çünkü tükürük salgısı uykuda hemen hemen sıfırlanır.
-Karnımız acıkınca ağzımız kokar. Sakız çiğnemek tükürük salgısını arttırdığı için biraz yardımcı olur.
-Vücut susuz kalınca da ağız kokar, çünkü tükürük salgılaması azalır.
-Bazı hastalıklar, ilaçlar ve alkol de tükürüğü azaltır. Kokulu yiyecekler, sigara, çürük diş, dişeti sorunları, diş taşları, dişetlerinde plaklar oluşması, ağız ve boğazda iltihaplanmalar dışında; solunum yollarındaki sorunlar, diyabet, reflü, karaciğer ve akciğer hastalıkları da ağız kokusuna yol açan etkenlerdir. Eczaneler ve marketler ağız kokusuna karşı ürünlerle dolup taşar. Ama çoğunun içinde sert kimyasallar bulunur ve ağız kokusunu kısa bir süre için maskeleyip bastırırlar. İsterseniz aşağıdaki önerilerimi deneyin.
KENDİ DİŞ MACUNUNUZU YAPIN: Kendinize gayet sağlıklı bir diş macunu ve gargara hazırlayabilirsiniz. İhtiyacınız olan tüm malzemeler; yemek sodası ile biraz hidrojen peroksittir. Antiseptik gücünü arttırmak için birkaç damla çay ağacı yağı veya okaliptüs yağı da ekleyebilirsiniz. İşte diş macununuz hazır!
SU : Ağzınızın kurumasına izin vermeyin. Tükürük vücudun doğal deterjanı gibidir. Onun daima bol bol salgılanmasına yardımcı olun. Tükürüğünüz arttıkça bakteriler azalır. Bunun yolu da su içmekten geçer.
Çay ve maydanoz ağız kokusunu önler
MAYDANOZ: Ağız kokusundan şikâyetçiyseniz daha az et ve daha az yağ tüketin. Beslenmede meyve ve sebzelere ağırlık verin. Her gün taze mayalanmış yoğurt yiyin. Maydanozun her zerresi şifalıdır. İçindeki klorofilden ötürü ağız kokusuna karşı da son derece etkilidir.
ÇAY KEYFİ: Siyah çayın içinde ağız kokusuna yol açan bakterileri etkisiz hale getiren önemli bileşikler bulunur. Yemeklerden sonra içerseniz gayet iyi gelir. Bazen de yeşil çay veya nane çayı ile değişiklik yapabilirsiniz.
--
Ağız Kokusu İçin Bitkisel Formüller:
Hazırlanış ve Kullanım Şekli :
- 2-3 dal Biberiye
- Menekşe
- 4-5 adet Mine Çiçeği
- 1 avuç Adaçayı
- 1/2 Limon
- Nane Ruhu
* Memekşe çiçekleri, maydanozla birlikte on dakika süreyle suda kaynatılır. Süzülerek elde edilen sıvıya bir miktar nane ruhu karıştırılarak bir gün dinlendirilir. Dinlendirilen sıvıdan, rahatsızlık süresince yemeklerden önce ve sonra gargara yapılır.
* Bir avuç ada çayı çiçeği, on dakika süreyle kaynar suda demlenir. Sıkılarak elde edilen sıvıya bir tutam nane ruhu karıştırılarak gün boyu dinlendirilir. Dinlendirilen sıvıdan, yarı oranında içme suyuna ilave edilerek ağız bu karışımla sık sık çalkalanır.
* Biberiye çiçekleri dilimlenmiş limonla birlikte on beş dakika süreyle kaynar suda bekletilir. Sıkılarak elde edilen sıvı, bir kaba boşaltılarak serin bir yerde dinlendirilir. Dinlendirilen sıvıdan, kahvaltılardan önce ve yemek sonrası bir fincan içilir.
Ağız Kokusunu Giderici ve Ağız Yıkama Suları: Aşağıda belirtilen malzemeler ayrı ayrı olarak nefes kokusunu gidermek için ağızda çiğnenirler. Çay olarak hazırlanır veya %75'lik alkolde bir hafta ıslatılır ve sonra su ile seyreltililir, ağız yıkama suyu haline gelirler.
Anason tohumu, kakule tohumu, karanfil, Avrupa melek otu kökü, damla sakızı, nane yaprağı, süsen, maydanoz, nane yağı, eğir otu kökü, tarhun yaprağı.
Gülten Şenşafak - Fitoterapist ve Uzman Estetisyen
Ağız kokusu rahatsız edici kokuya sahip nefestir. Aynı zamanda "hali-tos" olarak da bilinir. Ağızda özellikle dilin arka tadafında milyonlarca bakteri yaşar. Çoğu insanda ağız kokusunun sebebi budur. Ağzın sıcak ve nemli ortamı bu bakterilerin büyümesi için ideal ortamı oluşturur. Çeşitli hastalıkların belirtisi olan ağız kokusu, bu rahatsızlıkların tedavisi ile birlikte ortadan kaybolur.
Pratik Bitkisel Formüller :
* Ardıç tohumunun çiğnenmesi ve yutulması durumunda nefes kokuları ortadan kalkar.
* Ağza alınan 1-2 adet karanfil uzun müddet tutulup, emilir.
* Sirkeyle karıştırılan bal ağızda çiğnenir.
* Pırasa yaprağı ile defne yaprağı iyice ezilip, bu karışımla dişler ovulup temizlenir.
* Birkaç çay kaşığı dere otu yaprağını yada dövülmüş tohumlarını, yarım litre suya karıştırıp kaynatın.
* Yaklaşık 50-60 gr. taze kişnişi yarım litre suya ekleyip, 3-5 dakika kadar kaynatın. Süzdükten sonra ister için ister ağız yıkama sıvısı olarak kullanın.
* Birkaç çay kaşığı anason tohumunu, yarım litre suda birkaç dakika boyunca kaynatın. Ilıdıktan sonra süzün ve isterseniz çay olarak için yada ağız yıkama sıvısı olarak kullanın.
Prof.Dr. Ahmet MARANKİ
Ağız kokusunun sebebini bulmak zor değil: Ağız kokusu sorunu eskiden gizlenirdi, bugün ne iyi ki çoğu insan bu sorunu en azından hekimleriyle korkmadan çekinmeden paylaşabiliyor. Ağız kokusundan yakınanların sayısında ciddi bir artış var ama problem hekimlerle paylaşıldıkça çözüm yolları da çoğalıyor. Sorun çoğu zaman oral hijyenin bozukluğundan kaynaklanıyor. Diş, diş eti ve ağız içinin çeşitli hastalıkları dışında boğaz ve bademcikle ilgili problemler de ağız kokusuna yol açabiliyor. Akciğer hastalıklarından bazıları, sindirim sistemi hastalıkları (gastrit, reflü, ülser) da ağız kokusu yapabiliyor. Uzun süre aç kalmanın da ağız kokusuyla ilişkili olduğu iyi bilinen bir gerçek. Bazı insanlarda hiçbir sağlık sorunu olmadan da ağız kokusuyla karşılaşmak mümkün. Eğer böyle bir sorununuz varsa problemin çözümünü öncelikle diş hekimleri ve kulak burun boğaz uzmanlarında aramalısınız. Eğer bu uzmanlar herhangi bir problem olmadığı kanaatine varırsa göğüs hastalıkları ve gastroenteroloji uzmanlarıyla görüşmelisiniz.
AĞIZ KOKUSUNA karanfilli gargara:
Ağız kokusuyla başım dertte. Bayramlar gibi kalabalık içine girmek zorunda kaldığım zamanlarda çok utanıyorum. Bu problemi gidermek için ne yapabilirim? E. G./Sinop
750 gram suyun içine iki çubuk tarçın atın. Bir çorba kaşığı da karanfil ekledikten sonra, bu karışımı suyun ölçüsü 500 grama ininceye kadar kaynatın. Ardından da çay gibi demleyip süzün. Her akşam dişlerinizi fırçaladıktan sonra ağzınızı bu suyla çalkalayın. Karışımı cam bir şişede, soğuk bir yerde saklayın.
Ağız kokusunun nedeni diş ya da mide problemleri olabilir. Bu nedenle henüz gitmediyseniz, mutlaka doktora görünün.
Kaynak: xprodoksit
Konuyla ilgili aramalar: ağız kokusu nasıl giderilir , ağız kokusunu nasıl önlerim , ağzım kokuyor ne yapabilirim , ağız kokusu için bitkisel tedavi yöntemleri , nefes kokusu nasıl giderilir , neler ağız kokusu yapar
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder